KICKBOXING

KICKBOXING

Kickboxing je moderan borilački sport koji obuhvaća više sportskih grana - disciplina, mekih (point fighting , light contact , light kick ) u kojima nije dozvoljen puni kontakt  i borbe se odvijaju na tatamiju i TVRDIH (Full contact , Low kick i K-1 style )  gdje je dozvoljen puni kontakt i borbe se odvijaju u RINGU.

Kickboxing je nastao na osnovama boksa, karatea, taekwondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih orijentalnih ali i zapadnih borilačkih sportova. Osnovni cilj svakoga borca je nadvladati boljom tehnikom, brzinom i snagom svoga protivnika uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i čast svakog natjecatelja. Jednom riječju, Kickboxing je zapadnjački sport - jedinstven odgovor velikom broju istočnjačkih borilačkih vještina. Prva pravila kickboxinga početkom sedamdesetih je napisao gospodin Mike Anderson.


Full Contact ( Puni kontakt )

Full contact je disciplina u kojoj je za cilj svladati protivnika snagom i jačinom pravilnih udaraca. Udarci se zadaju rukama i nogama, a dozvoljena područja zadavanja udarca su prednja strana glave i prednja strana trupa., ali se udarci zadaju uz brzinu i punom snagom, odakle dolazi i naziv ove discipline. Ako bismo radili usporedbu, onda su udarci isti kao u boksu, samo što treba dodati i udarce nogom u ista dozvoljena mjesta. Borba se odvija u ringu. Centralni (ringovni) sudac prvenstveno brine opravilniosti i regularnosti borbe te sigurnosti boraca, a tri bodovna suca registriraju bodove . Ovdje su podjele kategorija po dobu, težini i spolu.


Low Kick (niski udarac)

Low Kick je također  tzv. “tvrda” disciplina i osim uobičajenih udaraca rukama dozvoljen je i tzv „Back fist“ udarac , dozvoljeni su i udarci nogama po nogama (gornjem dijelu nogu - iznad koljena s prednje, vanjske i unutarnje strane) protivnika punom snagom (boduju se samo udarci po natkoljenici - dok su udarci po potkoljenici kada je protivnikova noga na podu - zabranjeni, a kada je protivnikova noga podignuta, smatra se blokadom). LOW KICK je brutalan udarac po kome je i cijela disciplina dobila naziv. Upravo zbog te razlike  natjecatelji nose kratke hlače. Ostali detalji su isti kao i kod full contacta - bodovanje, uloga sudaca,  kao i podjela u težinske kategorije . Borba se odvija u ringu.


K-1 style

K-1 dolazi izravno iz Japana  u kojoj je nastao.Tehnike-udarci  laktom su zabranjeni. Za razliku od LOW KICK-a dozvoljene su i tehnike koljenom kao i spinning back fist (udarac rukom iz okreta).Klinč  može trajati  manje od 5 sekundi, dopušteno je držati protivnika za vrat s obje ruke kako bi se napao samo s koljenom. Tu je dozvoljen samo jedan udarac koljenom  u klinču.Zabranjeno je ući u ring noseći tajlandski boks šorc ili bilo koja druga odjeća u toj disciplini.Nije dopušteno da zgrabite nogu ili da rukom ili nogom udarite protivnika  u isto vrijeme dok držite nogu.Ručne  tehnike imaju  bodovna područje kao u FC i LK i imaju istu bodovnu vrijednost  za suce kao i udarci  koljenom, nogom ili bilo koje druge tehnike u repertoaru.K-1 je disciplina kao i drugi stilovi se odvija u ringu , iste težinske kategorije te ista generalna  pravila o trenerima ili ponašanje boraca koji se koriste u full contactu i low-kicku.


Dozvoljena ciljana područja :

  • Slijedeći dijelovi tijela mogu biti napadnuti dozvoljenim tehnikama
  • Glava ; prednji i bočni dio
  • Torzo ; prednji i bočni dio
  • Noge bilo koji dio može biti napadnut ali samo udarcima potkoljenicom
  • Stopala , samo prilikom čišćenja


KRITERIJI ZA SVE DISCIPLINE  prilikom bodovanja :

Bod se mora dodijeliti kada  se pravilna tehnika izvodi prema slijedećim kriterijima :

  1. Dobra forma ( ispravna tehnika sa apsolutnom ravnotežom )
  2. Snažan udarac sa punom brzinom
  3. Pravo vrijeme i ispravna distanca prilikom udarca (kada tehnika ima najviši potencijalni učinak)
  4. Sportski stav ( bez zlonamjernog  stava prema protivniku prilikom izvođenja tehnike

Podijeli:

Sponzori

Copyright © 2022 KBS Favorit BH. All Rights Reserved. Developed by IDK Studio