26.09.2023.

EVROPSKE OLIMPIJSKE IGRE Krakow 2023

EVROPSKE OLIMPIJSKE IGRE Krakow 2023

Cetvrti dan Evropskih igara u Poljskoj je bio posljednji takmičarski dan za naše boksačice Ajlu i Sejlu.

Na programu su bile šesnaestine finala a nakon prolaska službenog mjerenja rigorozni medicinski tim nije dozvolio nastup Šejli Oraščanin zbog lošeg zdravstvenog stanja, naime Sejla se razboljela i ostaje žal za propuštenim mečom, ali smatramo ispravnom odluku medicinske komisije, jer ipak zdravlje naših sportista je na prvom mjestu.

Ajla Vojić je izgubila u meču protiv reprezentativke Ukrajine ali tu ne staje njen lov na olimpijsku normu obzirom da do Olimpijade u Parizu 2024 godine ima još nekoliko kvalifikacijskih turnira.

Ovo je do sada najveći rang takmičenja na kojem su naše takmičarke nastupale i sigurno su pokupile ogromno iskustvo koje ce im koristiti u daljem trenažnom procesu.

Bilo je čast bit dio BiH tima (76) na Evropskim igrama gdje je nastupilo preko 7000 sportista iz 46 zemalja Europe.

Ne mozemo a da se ne osvrnemo i na same pripreme za ove Evropske igre gdje su naše takmicarke isle u Srbiju i Hrvatsku da rade sparinge sa visokorangiranim boksačicama iz regije, gdje smo se uvjerili da iste imaju veliku finansijsku podrsku Drzave i mjesecna primanja tako da su posvećene samo sportu dok naši vrhunski seniori moraju raditi da bi sebi obezbjedili egzistenciju i onda vecinom nakon napornog radnog dana, cesto i nocnih smjena, trenirati sto nas stavlja u neravnopravan polozaj naspram sportista koji su fakticki profesionalci.

Sama cinjenica da Bosna i Hercegovina do danas ima samo jednu osvojenu bronzu sa Evropskog prvenstva govori koliko je Olimpijski boks tezak i konkurentan sport.

Podijeli:

Sponzori

Copyright © 2022 KBS Favorit BH. All Rights Reserved. Developed by IDK Studio